Beskjed legen opptatt.png

Azolresistent candida?

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Utslett på penis, hodebunn, øreganger ... azolresistent candida eller psoriasis?

Hei, jeg er en mann på 24 år.

Har siden i sommer, i omtrent 7 måneder, hatt sporadiske og etterhvert mer stabile og vedvarende utbrudd av utslett på penis' glans. Ble uten at det ble tatt prøver anbefalt Canesten 1% salve av legen. Brukte dette i noen uker uten resultat. Ble videre anbefalt en kombinasjonsbehandling med Dactakort og zinc-salve, også uten virkning. Fortsatte likevel med Canesten over en lengre periode, siden det lot til å dempe symptomene nå og da.

Har senere i tillegg fått utbrudd på forhud, skrotum (pungen), i og ved rektum (perineum) og i lyske, navle, øreganger, hodebunn og munn. Har lest og satt meg inn i endel stoff om dermatologi og bedrevet litt selvmedisinering og eksperimentering med ulike virkemidler. I hodebunn: Fungoral sjampo og Locoid liniment, virkningsløst. Betnovat liniment og salve, tilsynelatende delvis virkningsfullt. Navle/penis/lyske/rektum: Lamisil, Fucidin (antibiotisk salve, ikke antimykotisk). Merkelig nok ser det ut til at nettopp Fucidin har hatt best virkning på utslettet på glans.

Har tatt prøver av soppen (fra glans og tunge) og fått bekreftet gjærsopp, men forstod ikke ordentlig om min lege 100 % avkreftet eller bekreftet om det var candida, siden hun ikke snakket norsk. Fikk da nylig resept på Diflucan 100 mg, men det var ikke tilgjengelig på apoteket - derimot fikk jeg et medikament med samme virkestoff, fluconazol. Tar en kapsel à 100 mg daglig og er idag på den femte dagen uten at symptomene har bedret seg noe sted, snarere ser det ut til heller å forverre seg. Mistenker derfor azolresistent candida.

Symptomer er som nevnt utslettene, og i tillegg avsmak i munnen, hard avføring, en viss, men ikke overveldende følelse av energiløshet og omtåkethet og dempet seksualdrift.

Har i løpet av de 7 månedene hatt 2 sexpartere, en over lengre tid, men ingen av disse jentene har blitt smittet av meg. Mistenkte ubalanse i immunforsvaret som bakenforliggende årsak, men det er kun selve tilstanden min og at jeg er overvektig som peker i den retning, så det er lite trolig, dog ikke diagnostisert. Har ellers begynt å bruke bomullsundertøy som skal puste bra, begynt å være nøyere med hygienen, og jeg har forsøkt 'Citrocept', grapefruktkjerneekstrakt (helsekost) som visstnok skulle fungere. Men som tilfellet var med alt annet, var dette også virkningsløst.

Er det ellers noe i dette med å unngå raffinert sukker og raske karbohydrater i dietten? Jeg tok kontakt med lege igjen idag og venter på telefon derfra, og jeg forsøkte å ringe hudlegekontor, men de hadde stengt idag.

Kortfattet: hva er alternativene til systemisk behandling av azolresistent sopp?

MVH særdeles frustrert mann.


--Lerums

Svar: Terapiresistent candida - kan det være psoriasis?

Psoriasis er en hudsykdom som kan gi utslett på blant annet penis, øreganger, hodebunn og albuer. Noen får også leddsmerter. En hudlege vil kunne si deg om du har psoriasis og gi deg den beste behandlingen mot utbruddene.
Både Canesten, Daktacort, Fungoral, Lamisil, Diflucan og Fluconazol er legemidler som bruke for å behandle sopp. Noen ganger kan soppen vende tilbake, og noen ganger blir den resistent mot visse legemidler.

Det er ikke umulig at plagene dine skyldes bare sopp, men det kan absolutt også tenkes at du har hudsykdommen psoriasis. Lokalisasjonen av dine utbrudd passer godt med psoriasis, bortsett fra det du har merket i munnen. Psoriasis forekommer såvidt jeg vet ikke i munnen. Men sopp forekommer altså i munnen - da heter det gjerne trøske, eller oral candidiasis. Men de andre stedene du har hatt utslett, kan du ha hatt psoriasis-utbrudd, eventuelt i kombinasjon med sekundærinfeksjoner med sopp og/eller bakterier. Fucidin er som du er inne på en bra salve mot slike sekundærinfeksjoner med bakterier. Jeg føler meg imidlertid usikker på om du har fått en presis diagnose, og jeg vil derfor ikke anbefale deg å eksperimentere mer med disse ulike medisinene.

Jeg synes du skal be om en henvisning til hudlege, så du får gjort optimal diagnostikk og kan igangsette en mer effektiv behandling for dine plager.

Et par ord om psoriasis.

Det finnes flere former for psoriasis. Noen har bare utslett på glans penis, mens andre har utslett andre steder på kroppen. Hodebunnen, øregangene, albuenes og knærnes strekkesider (yttersider), samt altså penishodet (glans penis), er vanlige steder å få psoriasis. For øvrig får mange karakteristiske neglforandringer, og en variant av psoriasis kan også komme på håndflater og fotsåler. Dessuten er det noe som heter psoriasisartritt, det vil si leddgikt som skyldes psoriasis.

Du har prøvd mange ulike behandlinger, og hver av disse kunne være fornuftige i ulike sammenhenger. Men jeg synes altså at diagnostikken i ditt tilfelle burde overlates til en hudlege, og så kan du også diskutere behandlingen videre med hudlegen når diagnosen er sikret.

Lykke til!


--Arne Westgaard, lege, 5.3.2010Sist revidert av Arne, 5.3.2010. Sist endret 5.03 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.