Beskjed legen opptatt.png





Kyssesyken

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Kyssesyken - når kan jeg begynne å trene

Heisann, var hos legen idag, tok noen prøver + blodprøve.

Hadde utslag for kyssesyke, men prøvene skulle sendes videre til sykehuset for vidre "forskning".

La oss si jeg nå har kyssesyken, hvor lenge er det da til jeg kan begynne å trene igjen (styrke med vekter), og hvor lenge er det til jeg kan drikke alkohol?

Skal til Syden på guttetur om 5 uker hvor det sikkert blir endel alkohol-inntak. Kunne også tenkt meg å begynne med treningen igjen før dette, slik at jeg ikke ser helt slapp ut neddi der.

Føler meg egentlig ikke veldig syk lenger, febern og hodepina har godt over (det verste i alle fall). Eneste er at jeg har vondt i munnen og svelget. Litt hovene lymfeknuter.

mvh- Gutt 18

--Joakimeg

Svar: Når kan man begynne å trene igjen etter gjennomgått kyssesyke?

Kyssesyken er en virusinfeksjon som ofte gir en mild leverbetennelse. Man bør ikke trene hardt før leverprøvene er normalisert, og trening bør gjenopptas gradvis.
De fleste som gjennomgår kyssesyken (mononukleose) - en virusinfeksjon i mandlene, lymfeknuter, lever og milt - blir friske i løpet av noen uker. Det er stor variasjon i hvor syk man blir når man får kyssesyken. Noen merker nok ikke engang at de har gjennomgått infeksjon. Andre kan føle seg utmattet og slapp lenge etterpå.

Kyssesyken gir vanligvis høy feber, hovne og ømme mandler, og ofte ser man pussbelegg utenpå mandlene. Ofte har man uttalt sykdomsfølelse, dvs man føler seg slapp og medtatt. Noen ganger kan det være vanskelig å få i seg nok mat og drikke.

Diagnosen kan stilles ved å ta en hurtigtest. Denne utføres ved at legen gnir med en vattpinne mot mandlene og deretter analyserer sekretet med hurtigtest-apparatet. Prøven behøver ikke slå ut hvis det har gått kort tid siden sykdommen brøt ut, og i slike tilfeller må man sende en blodprøve til laboratorieanalyse for å få fastslått om man har kyssesyken.

Det anbefales uansett at man tar en generell blodprøve for å undersøke i hvilken grad leveren er påvirket av infeksjonen. Leverbetennelsen er vanligvis mild og forbigående. Man anbefaler gjerne at man er avholdende fra alkohol og medikamenter som omsettes i leveren (for eksempel paracetamol) så lenge man har en slik leverbetennelse. Det er også viktig å unngå kontaktidrett hvor man kan utsettes for slag mot lever eller milt så lenge disse organene er påvirket.

For å unngå at man går lenge med slapphet og økt tretthet etter en slik infeksjon er det generelt anbefalt at man ikke gjenopptar trening før leverprøvene er normalisert, og at trening deretter gjenopptas gradvis. Det er spesielt i slike tilfeller viktig å gi seg god tid og lytte til kroppens signaler og ikke presse seg lenger enn det føles godt og naturlig.

Noen har svært lite symptomer av kyssesyken, og i slike tilfeller kan det nok være greit at man opprettholder lette mosjonsaktiviteter også mens man er syk. Men det er nok heller unntaket, og regelen er at man bør være avholdende fra trening til man ser at sykdommen begynner å slippe taket. Hvor lenge det vil vare, varierer altså fra pasient til pasient, men tommelfingerregelen tilsier vel at tre-fire ukers treningspause kan påregnes ved vanlige tilfeller av kyssesyke.


--Arne Westgaard, Lege, 11.12.2010



Sist revidert av Arne, 11.12.2010. Sist endret 11.12 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.