Beskjed legen opptatt.png

Utslett / vorter på barn 5 år

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Utslett i form av vorter under armhulen på 5 år gammelt barn

Hei igjen.

Sønnen min har siste 2-3 mnd fått utslett som ligner på vorter. Det er mest under armene. Har også hatt eller har en nupp lign. på halsen,låret og i fjeset. Ser ut som de på andre steder enn under armhulen blir borte igjen. Han har 2-3 ganske store. De ligner på vorte men de blir litt hvite og får en tupp. Kan se ut som en kvise eller noe man kan klemme ut. Men den hvite tuppen er hard. Trodde jeg kunne ta det bort med neglen min eller klippe av tuppen. Få hull på den. Men det gikk ikke. Hadde selv, da jeg var liten, en fotvorte som legen brant bort. De store på sønnen min ligner litt på den jeg hadde. Begynner som små nupper i huden. Som vokser seg store som en sukett kanskje.

Hva kan det være? Har De hørt om noe lign før? Og kan det være farlig?

Var hos legen for 1 uke siden. Han sa det gikk an å brenne de. Men anbefalte meg å ikke gjøre noe. Se om de ble borte av seg selv først. Men jeg liker ikke bare vente, i tilfelle det er farlig.

Litt ekkelt at de vokser under armen der det er varmt. Så jeg har bedt om å få henvisning til hudspesialist. Vet ikke hvor lang ventetid det er.

Jeg har tenkt frem og tilbake på hva som kan være grunnen til at han får de vortelignende utvekstene. Hva har endret seg de siste mnd?

Da kom jeg på Omega-3 og multivitaminene han får daglig.

Kan det ha noe med det å gjøre?

Det har hendt han har fått 2-3 stk vitaminer om dagen. Selv om anbefalt døgndose er 1. Kan det være at kroppen hans kvitter seg med det han får for mye?

De er nok ikke vonde for han. Men han kjenner dem nok. Han liker helst å gå uten genser.

Takk!

--Lillelu

Svar: Vorter på kroppen hos 5 år gammelt barn - molluskler?

Molluskler er virusvorter som ofte sees hos barn. Det varer gjerne rundt et halvt år og blir borte av seg selv. Vortene kan smitte til andre, men tilstanden er ufarlig og selvbegrensende.
Molluskler forårsaket av vorteviruset molluscum contagiosum. Perlelignende vorter på 1-5 mm, ofte med en sentral fordypning.

Hei Lillelu. Det høres ut som din sønn kan ha fått molluskler (vannvorter)[1]. For å si det sikkert måtte jeg ha sett et bilde av vortene til din sønn, men du kan selv vurdere om bildene til høyre ligner på utslettet til din sønn. Hudlegen din vil kunne avkrefte eller bekrefte om dette er riktig diagnose.

Molluskler sees gjerne i grupper. Vortene kan variere i størrelse og har utseende som små lyserøde perleliknende knopper, med en hvitlig kjerne som gjerne er litt innsunket i forhold til resten av vorten.

Molluskler er altså en smittsom virussykdom (contagiosum betyr smittsom). Et annet navn på molluskler er vannvorter. Ofte ser man slike molluskler på barn, men også voksne kan smittes. Vorteviruset spres ved direkte kontakt eller ved at man deler klær og håndklær, samt ved nærkontakt med felles leker og lignende. Vortene kan også overføres seksuelt, men molluskler skyldes ikke det samme viruset som kjønnsvorter.

Utslettet kommer i løpet av noen uker etter at man er smittet og forsvinner gjerne av seg selv etter noen måneder. Vortene er som regel ikke ubehagelige, men hvis noen vorter likevel skulle sjenere, kan de fryses, brennes eller skjæres bort. Tilstanden er ufarlig og selvbegrensende.

Immunsvekkede personer (for eksempel personer med AIDS eller nedsatt immunforsvar pga cellegiftbehandling) kan imidlertid få et mer alvorlig sykdomsforløp.

Råd og tips:

  • Ikke ta på vortene
  • Vask hendene når du har tatt på vortene
  • Unngå å dele håndkle med andre
  • Ikke la barnet klø på vortene, for da kan smitten lettere overføres til andre steder på kroppen eller til andre


PS: Vortene har nok ingen sammenheng med omega 3-fettsyrer og vitaminer som du gir barnet ditt!


--Arne Westgaard, lege, 10.3.2010

Referanse

  1. MedlinePlus Medical Encyclopedia: Molluscum contagiosum

Sist revidert av Arne, 10.3.2010. Sist endret 10.03 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.