Beskjed legen opptatt.png

Kan man dusje med plaster på et gnagsår

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Kan man dusje etter trening hvis man har plaster på et gnagsår eller et annet sår?

Jeg har stukket hull på en vannblemme som jeg fikk på hælen etter en løpetur. Jeg hadde tenkt å fortsette å trene nå som jeg har beskyttet gnagsåret fra å bli verre, men jeg lurer på hvordan jeg skal gå frem for å beskytte plasteret på gnagsåret. Kan jeg dusje etter treningen, eller bør jeg helst la være?

--Anonym

Svar: Hvordan dusje med plaster på såret - her er noen tips

Våte bandasjer tiltrekker seg bakterier, men tynne plaster på overflatiske sår kan ofte tørkes bare med håndkleet - og gi fortsatt god beskyttelse.
Her ser du hvordan et gnagsår kan plastres slik at du tåler en ny treningsøkt.

Hvis du har et digert operasjonssår som er blitt bandasjert, så tror jeg helst du bør la være å trene til såret er tilhelet. Men hvis du har et overflatisk sår, for eksempel et gnagsår, så behøver du ikke streve for å holde plasteret tørt. Mikroporøse plaster (for eksempel Micropore) transporterer fuktighet ut fra såret og beskytter mot inntrengning av bakterier utenfra. Dusj med plasteret på foten, tørk med håndkleet og legg gjerne på forsterkninger i kantene hvis plasteret er i ferd med å løsne (klipp bort de kantene som allerede har løsnet).

Bildet til høyre viser en hæl med plaster over en punktert vannblemme (gnagsår). Nedenfor ser du hvor godt plasteret fortsatt satt fast etter 1 times trening, etterfulgt av badstue og en rask dusj.

Plasteret sitter fortsatt godt på selv etter trening og dusjing. På venstre hæl er det et vanlig plaster under den mikroporøse tapen som man ser på bildet.
Det var altså gnagsår på begge hælene, og begge vannblemmene ble punktert før det ble lagt på plaster. Venstre hæl fikk vanlig plaster underst, forsterket med mikroporøs tape oppå, mens høyre hæl fikk kun mikroporøs tape direkte på plasteret. Mikroporøs tape alene er vanligvis godt nok for å beskytte et overflatisk gnagsår, men en eventuell vannblemme må være punktert før du legger på plasteret. Du kan også bruke spesialplaster mot gnagsår (for eksempel Compeed), eller du kan bruke et helt vanlig plaster (men et vanlig plaster vil ofte løsne så snart du tar på deg skoene og går noen meter, med mindre du har forsterket med tape utenpå).

Les mer:


--Arne Westgaard, lege, 3.10.2010Sist revidert av Arne, 3.10.2010. Sist endret 3.10 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.